De kracht van liggen

Introductie in de gevolgen van lighouding
Voor medewerkers in de zorg

Stijfheid of pijn ’s ochtends bij de verzorging, het steeds scheef zakken in de (rol)stoel, een verhoogd valrisico. Een aantal problemen die je waarschijnlijk herkent bij je cliënten.

Maar wat lang niet iedereen zich realiseert is dat deze problemen met de lighouding te maken kunnen hebben. We staan niet stil bij hoe we liggen. Want liggen kan iedereen, denken we. Op zich klopt dit ook, de meeste mensen kunnen liggen en slapen ook liggend in een bed.

Maar wat gezonde mensen doen is niet alleen liggen; ze draaien en veranderen van houding gedurende de nacht. Draaien in de slaap is erg belangrijk om ’s ochtends fit en soepel op te staan en ook om rechtop te kunnen zitten of lopen.

Wanneer mensen niet of niet meer draaien gedurende de nacht heeft meer gevolgen dan men zich vaak realiseert. Lighouding kan de oorzaak zijn van veel problemen én liggen kan veel problemen oplossen of zelfs voorkomen. De kracht van liggen.

Aanbod komen de volgende onderwerpen

Doel van de cursus

In de deze 3 uursscholing krijg je inzicht in welke lighoudingen welke gevolgen hebben en hoe je als medewerker in de zorg of als mantelzorger invloed op kunt hebben. Door de juiste interventies kun je het verschil maken voor de cliënt. Het voorkomen en verbeteren van deze problematiek levert veel op in de kwaliteit van leven van de cliënt, maar ook een vermindering van de zorgzwaarte voor de zorggever.

Doelgroep

Deze cursus is voor iedereen die werkt met ouderen en te maken krijgt met houdingsproblematiek (pijn, contracturen, decubitus, slechte zithouding, stijging van zorgzwaarte, etc.)

Docenten

Noortje van Hasselt-Daems, ergotherapeut
Jeroen van Hasselt, drs Geneeskunde, docent HBO-V

Cursustijden en -data

De cursus wordt meerdere malen per jaar gegeven op onze locatie in Arnhem. De cursustijden zijn van 10.00-13.00 of van 13.00-16.00u.

Groepen

Mocht je met een groep collega’s willen komen, vraag dan een offerte aan voor groepskorting (van 10 - 18 personen) via offerte@abchouding.nl
Ook zijn er mogelijkheden ok deze cursus incompany te organiseren. Voor vragen hierover neem contact op met Noortje van Hasselt-Daems (06-24710240) of mail naar offerte@abchouding.nl

Kosten deelname

Cursusprijs € 85,00 inclusief materiaal en koffie/thee

Studiebelasting

De cursus bestaat uit 3 contacturen.

Accreditatie

Accreditatie bij het Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 3 punten.

Bewijs van deelname

Deelnemers ontvangen na afloop een bewijs van deelname.

Voor aanmelding of meer informatie kunt u contact opnemen met ABC Houding via info@abchouding.nl of 085-8771317

De cursus gaat door bij voldoende aanmeldingen.